Na Národnej slávnosti na Devíne nevystúpi R. Fico ani P. Paška

26.04.2012 Bratislava

Bratislava 25. apríla (TASR) - Na Národnej slávnosti na Devíne v nedeľu 29. apríla nevystúpi premiér Robert Fico ani predseda parlamentu Pavol Paška (obaja Smer-SD). Pre TASR to uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) a hovorca predsedu Národnej rady SR Pavel Chovanec.

"Predseda vlády Robert Fico sa v nedeľu 29. apríla na Národnej slávnosti na Devíne nezúčastní. Úrad vlády SR už informoval organizátorov a ospravedlnil neúčasť premiéra na tomto podujatí," uvádza sa vo vyhlásení ÚV.

"Pán predseda parlamentu sa na tejto akcii nezúčastní, pretože sa mu zmenil pracovný program," vysvetlil pre TASR na margo odrieknutej účasti Pavla Pašku jeho hovorca Pavel Chovanec.

"Z podpredsedov parlamentu sa zúčastní len pán Ján Figeľ (KDH), ale len konkrétne na sv. omši," dodal Chovanec. Z troch hlavných rečníkov, ktorých vystúpenia na nedeľné popoludnie avizoval predseda Matice slovenskej (MS) Marián Tkáč, je tak potvrdený len predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Ten už svoju účasť potvrdil 23. apríla na spoločnej tlačovej konferencii s Tkáčom.

Matica slovenská ako hlavný organizátor v týchto dňoch ešte spresňuje program podujatia. "Organizačné veci sa dokončujú dnes, zajtra sa to bude riešiť protokolárne," povedala pre TASR riaditeľka sekretariátu predsedu a správcu MS Katarína Belická. "Spolupracujeme pri tom s vyšším územným celkom a ministerstvom zahraničných vecí," dodala s tým, že účasť na oslavách doteraz potvrdili cirkevní funkcionári a veľvyslanci. V Kostole sv. Kríža v Devíne bude viesť gréckokatolícku svätú liturgiu prešovský arcibiskup Mons. Ján Babjak.

"V doobedňajšom programe po skončení bohoslužieb v Kostole sv. Kríža budem ja mať tú česť povedať niekoľko slov o súvislostiach medzi Devínom, Slovenskom, Maticou, Cyrilom a Metodom," avizoval 23. apríla Tkáč s tým, že poobede sa počíta s vystúpeniami politikov. Pôvodne sa v rámci programu uvažovalo aj s prejavom spisovateľa Drahoslava Machalu. Denník Sme však avizoval, že s jeho vystúpením nesúhlasí Frešo. Machala sa nakoniec sám ambície vystúpiť vzdal, v otvorenom liste však Frešovi odkázal, že je z jeho prístupu sklamaný.

Matica slovenská chce založiť tradíciu národných pútí, ktoré by sa na Devíne konali vždy poslednú aprílovú nedeľu. "Púť by sa skladala z dvoch častí. Duchovnej, náboženskej časti, ktorá priamo súvisí s misiou solúnskych bratov Konštantína a Metoda. Som presvedčený, že sa ich nohy dotkli aj devínskeho brala. O niekoľko storočí neskôr, v apríli 1836 na devínske bralo vyšli mladí muži, štúrovci, a na počesť eposu Svätopluk, ktorý napísal Ján Hollý v roku 1833, si dali mená ako Miloslav - Jozef Miloslav Hurban, Michal Miloslav Hodža, alebo Velislav, Ľudovít Velislav Štúr," pripomenul Tkáč. Na fare v Devíne v roku 1785 strávil dva mesiace počas letných prázdnin aj Anton Bernolák. "Dva roky predtým, ako kodifikoval slovenský jazyk," podčiarkol Tkáč, podľa ktorého sa táto národná púť dá považovať aj za sviatok slovenčiny.

Na tohoročnej púti bude spolupracovať gréckokatolícka cirkev, ako priama pokračovateľka dedičstva Konštantína a Metoda. "Budúce roky to bude aj na báze iných cirkví," dodal Tkáč. Ľudí, aj politikov bude na púti vítať kráľ Rastislav a mladí matičiari si nacvičili scénky zo života štúrovcov.

"Po ceste na hrad chceme položiť veniec aj k Pamätníku železnej opony. Chceme si uctiť ľudí, ktorí bojovali za našu slobodu," uviedol 23. apríla Tkáč s tým, že pri Pamätníku železnej opony prisľúbili účasť aj veľvyslanci Bulharska, Ruskej federácie, Srbskej, Chorvátskej, Bieloruskej republiky, Ukrajiny a Macedónska.
 

Vyberte región